Go Back

Cremede kartofler med sprød top

Forb. tid 30 minutter
Tilb. tid 1 time
Samlet tid 1 time 30 minutter
Antal 4 personer

Ingredienser

  • 800 g. kartofler
  • 2-3 spsk. olie
  • 1/2-1 tsk. salt
  • plantesmør til at smøre fadet med vi bruger smørbar fra Naturli

Sauce:

  • 1 spsk. plantesmør
  • et lille løg
  • 2 fed hvidløg
  • 3 spsk. mel uden top
  • 5 dl plantemælk vi bruger ærtedrik fra Dryk
  • 1 dl kogende vand + 1 grøntsagsboullion
  • evt. 1/4-1/2 tsk. revet muskatnød
  • evt. lidt frisk hakket timian

Sprød top:

  • 30 g. brødkrummer kværnet toastbrød, panko brødkrummer etc.
  • evt. 1 tsk. paprika
  • 6 spsk. olie

Sådan gør du

  • Skyl kartoflerne. Skræl dem hvis det et nødvendigt, eller hvis du foretrækker det. Herefter skæres de i tynde skiver.
  • Smør et fad med lidt plantesmør (fadet skal ca. være 15x15 cm). Læg kartoffelskiverne i fadet og bland dem sammen med 2-3 spsk. olie og salt.
  • Forvarm ovnen til 190 grader varmluft.

Sauce:

  • Hak løg og hvidløg fint. Varm en lille gryde op til middelvarme og tilsæt 1 spsk. plantesmør. Når det begynder et smelte, tilsættes løg og hvidløg. Lad det stege i et par minutter og rør rundt i det undervejs.
  • Tilsæt mel og rør rundt.
  • Hæld nu mælk i lidt af gangen. Start med 1 dl og tilsæt gradvist mere som saucen tykner.
  • Når alt mælken er tilsat, blandes grøntsagsboullion sammen med 1 dl kogende vand. Hæld det i gryden og lad det simre. Tilsæt også revet muskatnød og timian efter smag.
  • Skru eventuelt op for varmen i processen fra at du tilsætter mælk til at saucen er færdig. Det må gerne koge. Lad det dog stå på lavt blus de sidste 5 minutters tid. Saucen er færdig, når den er tyknet.

Sammensætning:

  • Hæld saucen over kartoflerne så det er lige fordelt.
  • Hvis du tilsætter paprika til brødkrummerne, så gør det nu. Drys herefter brødkrummerne på kartoflerne og hæld 3 spsk. olie udover dem.
  • Bag dem i ovnen i 50-60 minutter. Efter 45 minutter skal du stikke i dem med en gaffel, så der kommer lidt lufthuller til de nederste kartofler. Hæld også yderligere 3 spsk. olie på dem.
  • Når de er færdigbagte, skal de køle af i et par minutter og så er de ellers klar til at blive spist.