Ovnbagte kartofler, der er super cremede og toppet med brødkrummer, der gør dem ekstra lækre og sprøde på toppen. De er perfekte som tilbehør til en salat, plantebøffer eller som en del af en buffet.

A la flødekartofler
For at gøre kartoflerne cremede hældes en sauce udover dem, der består af smørbar, løg, hvidløg, mel, plantemælk, grøntsagsboullion, vand og eventuelt frisk timian samt muskatnød. Derudover bliver de toppet med brødkrummer, der gerne er blandet sammen med lidt paprika, for ekstra god smag, og olie. De her kartofler minder om flødekartofler og vil med sikkerhed være et hit hos dem, du serverer dem til.

Prøv også:
- Indisk gryderet med kartofler og blomkål
- Den lækreste peanut butter karryret
- Fritter af søde kartoffel
- Aubergine og sød kartoffel i cremet tomatsauce
Kartoflerne er til 4-5 personer alt afhængigt af, hvad man spiser til dem. Hvis der er rester, kan de sagtens gemmes til dagene efter.
Cremede kartofler med sprød top
Antal 4 personer
Ingredienser
- 800 g. kartofler
- 2-3 spsk. olie
- 1/2-1 tsk. salt
- Plantesmør til at smøre fadet med vi bruger smørbar fra Naturli'
Sauce:
- 1 spsk. plantesmør
- et lille løg
- 2 fed hvidløg
- 3 spsk. mel uden top
- 5 dl plantemælk vi bruger ærtedrik fra Dryk
- 1 dl kogende vand + 1 grøntsagsboullion
- Evt. 1/4-1/2 tsk. revet muskatnød
- Evt. lidt friskhakket timian
Sprød top:
- 30 g. brødkrummer kværnet toastbrød, panko brødkrummer etc.
- 6 spsk. olie
- Evt. 1 tsk. paprika
Sådan gør du
- Skyl kartoflerne. Skræl dem hvis det et nødvendigt eller hvis du foretrækker det. Herefter skæres de i tynde skiver.
- Smør et fad med lidt plantesmør (fadet skal ca. være 15×15 cm). Læg kartoffelskiverne i fadet. Bland dem sammen med 2-3 spsk. olie og salt.
- Forvarm ovnen til 190 grader varmluft.
Sauce:
- Hak løg og hvidløg fint. Varm en lille gryde op til middel varme og tilsæt 1 spsk. plantesmør. Når det begynder et smelte, tilsættes løg og hvidløg. Lad det stege i et par minutter og rør rundt i det undervejs.
- Tilsæt mel og rør rundt.
- Hæld nu mælk i lidt af gangen. Start med 1 dl og tilsæt gradvist mere som saucen tykner.
- Når alt mælken er tilsat, blandes grøntsagsboullion sammen med 1 dl kogende vand. Hæld det i gryden og lad det simre. Tilsæt også revet muskatnød og timian efter smag.
- Skru eventuelt op for varmen i processen fra at du tilsætter mælk til at saucen er færdig. Det må gerne koge. Lad det dog stå på lavt blus de sidste 5 minutters tid. Saucen er færdig, når den er tyknet.
Sammensætning:
- Hæld saucen over kartoflerne så det er lige fordelt.
- Hvis du tilsætter paprika til brødkrummerne, så gør det nu. Drys herefter brødkrummerne på kartoflerne og hæld 3 spsk. olie udover dem.
- Bag dem i ovnen i 50-60 minutter. Efter 45 minutter skal du stikke i dem med en gaffel, så der kommer lidt lufthuller til de nederste kartofler. Hæld også gerne yderligere 3 spsk. olie på dem.
- Når de er færdigbagte, skal de køle af i et par minutter, og så er de ellers klar til at blive spist.
Skriv et svar